Ιστορικά ρολόγια στην Παλαιά Βουλή

Η έκθεση «Ρολόγια με ιστορία…» θα παρουσιάσει από τις 20 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα Συνελεύσεων της Παλαιάς Βουλής. Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ), συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013, που έχει ως θέμα «Τα πρόσωπα του χρόνου». Στον ίδιο χώρο, στις 29 Σεπτεμβρίου ημέρα Κυριακή και ώρα 12 μ.μ., θα γίνει σχετική ομιλία και παρουσίαση των ρολογιών στο κοινό από την επιμελήτρια της συλλογής, κα. Νικολέττα  Ζυγούρη.

Το ταξίδι στο χρόνο  μέσα από τα κειμήλια του ΕΙΜ  θα συνεχιστεί με την παρουσίαση εκθεμάτων του Μουσείου. Μέσα από την ποικιλία της συγκεκριμένης συλλογής, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει περί τα 50 μοναδικά ρολόγια που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Μεταξύ αυτών είναι τα εναπομείναντα λείψανα του ρολογιού το οποίο προσέφερε ο Λόρδος Έλγιν στους Αθηναίους, ρολόγια τζακιού που διακοσμούσαν τα ανάκτορα στην εποχή του Γεωργίου Α?, επιτραπέζια ρολόγια με φιλελληνική διακόσμηση κατασκευασμένα στη Γαλλία την Εποχή του Ρομαντισμού, καθώς και ρολόγια τσέπης αγγλικής, γαλλικής και ελβετικής προέλευσης, που ανήκαν σε αγωνιστές του 1821 και σε άλλες ιστορικές προσωπικότητες του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Επίσης, το ρολόι που είχε πάνω του ο Παύλος Μελάς όταν σκοτώθηκε, ένα ρολόι που χάρισε στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ο Ιωάννης Καποδίστριας, καθώς και ρολόγια των Μάρκου Μπότσαρη, Χαρίλαου Τρικούπη, Κανέλλου Δεληγιάννη και Λάζαρου Κουντουριώτη.

Ρολόγια – έργα τέχνης, αποτέλεσμα της συνεργασίας οίκων ωρολογοποιίας με γνωστούς καλλιτέχνες της εποχής, αποτυπώνουν τις τάσεις στην Τέχνη και καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο ο δυτικός κόσμος αντιλαμβάνεται στην εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης την συμβολική αξία του χρόνου, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό βίο.

Πηγή: Ναυτεμπορική

More Stories
Tudor: Η μάρκα βραβέυτηκε για 8η φορά στα φετινά GPHG