Ατομικό ρολόι που δεν χάνει δευτερόλεπτο για 300 εκ. χρόνια!

Το να μην χάνεται ούτε ένα δευτερόλεπτο για περίοδο 300 εκατομμυρίων ετών είναι μάλλον ο ορισμός της ακρίβειας στην μέτρηση του χρόνου, στοιχείο που έχουν καταφέρει οι επιστήμονες του NIST στις ΗΠΑ. 

Το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ (National Institute of Standards and Technology – NIST) παρουσίασε το NIST-F2, ένα ατομικό ρολόι με σκοπό να μετρά με απόλυτη ακρίβεια την πολιτική ώρα των ΗΠΑ. Πρόκειται για το πιο ακριβές ρολόι στον κόσμο και ξεπερνά σε δυνατότητες το NIST-F1, το οποίο από το 1999 ήταν ο κυρίαρχος στη μέτρηση του χρόνου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το F1 όσο και το F2 θα λειτουργούν παράλληλα για συγκριτικούς σκοπούς. Η ακρίβεια στη μέτρηση του χρόνου είναι κομβικής σημασίας για την ορθή λειτουργία συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης και άλλες εφαρμογές. 

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μία παρουσίαση της λειτουργίας του ακριβέστερου ατομικού ρολογιού στον κόσμο, ενώ εάν θέλετε να διαβάσετε περισσότερες επιστημονικές πληροφορίες για αυτό κάντε κλικ εδώ

More Stories
Η Σταυρούλα Τσολακίδου ξανά στην κορυφή του κόσμου στο σκάκι