105 εκ. δολάρια για έργο του Γουόρχολ

Εναντι του ποσού των 105 εκατομμυρίων δολαρίων πωλήθηκε την Τετάρτη σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, το μνημειώδες έργο του Άντι Γουόρχολ «Crash Car Silver» (Διπλή καταστροφή) δημιουργώντας νέο ιστορικό ρεκόρ για ένα έργο του Αμερικανού καλλιτέχνη, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s.

Το «Crash Car Silver» η ζωγραφική μεταξοτυπία του εμπνευστή της Pop-art αποτελεί μέρος μιας σειράς με τίτλο «Θάνατος και Καταστροφές» και δημιουργήθηκε από τον Άντι Γουόρχολ το 1963. Εκτέθηκε στο κοινό μόνο μία φορά κατά τα τελευταία 26 χρόνια. Τα άλλα τρία έργα στη σειρά εκτίθενται σε μουσεία στη Νέα Υόρκη, την Ελβετία και τη Βιέννη.

Το έργο με μέγεθος 2,43 μέτρα ύψος επί 4 μέτρα πλάτος αποτελείται από δύο καμβάδες. Ο αριστερός καμβάς είναι ένα πάνελ από πέντε σειρές των τριών εικόνων (συνολικά 15 φωτογραφίες) από το ίδιο ατύχημα αυτοκινήτων, ενώ η δεξιά πλευρά του είναι ένα κενό ορθογώνιο ασημί σχήμα. Ο αγοραστής που πλειοδότησε μέσω τηλεφώνου, επικράτησε από τουλάχιστον άλλους δύο ενδιαφερόμενους. Τα στοιχεία του δεν έγινα γνωστά.

Μόλις λίγες ώρες πριν την Τρίτη ο ανταγωνιστικός οίκος δημοπρασιών Christie’s πραγματοποίησε στη Νέα Υόρκη την πώληση του ζωγραφικού τρίπτυχου του Φράνσις Μπέικον «Τρεις μελέτες του Λούσιαν Φρόιντ», έναντι του ποσού των 142 εκατομμυρίων δολαρίων καθιστώντας το, το πιο ακριβό έργο τέχνης στον κόσμο.

More Stories
Blancpain: Innovation is our tradition