Η Audemars Piguet γιορτάζει τα 50α γενέθλια του Royal Oak

H ναυαρχίδα της manufacture κλείνει μισό αιώνα, και η μάρκα το γιορτάζει εμπλουτίζοντας τη συλλογή με νέα μοντέλα

 

Το εμβληματικό Royal Oak είναι το μοντέλο που έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας της Audemars Piguet. Φέτος, γιορτάζει μισό αιώνα στους καρπούς των φίλων της μάρκας και μας ταξιδεύει στην ενδιαφέρουσα ιστορία του.

 

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, οι ρίζες του Royal Oak βρίσκονται στην Ιταλία. Η Ιταλία ήταν – και εξακολουθεί να είναι – στην πρώτη γραμμή της μόδας και των τάσεων. Εκείνη την εποχή, υπήρχε ήδη τεράστιο ενδιαφέρον για τα αθλητικά ρολόγια. Ο Ιταλός διανομέας ρολογιών Carlo de Marchi ήθελε ένα ευέλικτο αθλητικό ρολόι. Θα έπρεπε ιδανικά να μπορεί να φορεθεί σε πολλές περιστάσεις, από τις συναντήσεις του διοικητικού συμβουλίου και τα επίσημα δείπνα, ως τις βραδινές εξόδους σε κλαμπ και την ιστιοπλοΐα.

Ο Georges Golay, γενικός διευθυντής της Audemars Piguet εκείνη την εποχή, κλήθηκε να πραγματοποιήσει αυτό το αίτημα. Λίγο πριν ανοίξει τις πόρτες της η έκθεση της Βασιλείας το 1970, τηλεφώνησε στον Gérald Genta, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Ο Genta, είχε ως τότε στο πορτφόλιο του μεγάλο αριθμό μοντέλων, τα οποία είχε δημιουργήσει για την Omega και τη Universal Geneve.  Ο Golay εξήγησε στην Genta τι χρειαζόταν για τον Ιταλό πελάτη του, ένα σχέδιο για ένα κομψό, στεγανό αθλητικό ρολόι από ανοξείδωτο ατσάλι. Και χρειαζόταν το σχέδιο άμεσα, την επόμενη μέρα. O Genta αποδείχτηκε αντάξιος της πρόκλησης, χρησιμοποίησε την έμπνευση ενός καταδυτικού κράνους που έβλεπε ως μικρό παιδί, το οποίο διέθετε οκτώ μπουλόνια και μια ελαστική φλάντζα, και ολοκλήρωσε το σχέδιο του πρώτου Royal Oak για την Audemars Piguet.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης της Βασιλείας το 1972, η Audemars Piguet παρουσίασε το Royal Oak με τον κωδικό 5402. Με κάσα διαμέτρου 39 mm, το ρολόι ήταν μεγάλο για εκείνη την εποχή, και έλαβε το παρατσούκλι «Jumbo». Το όνομα Royal Oak ήρθε αργότερα, ως ιδέα του Ιταλού διανομέα Carlo de Marchi.

Αν και αρχικά η μάρκα δυσκολεύτηκε να τα πουλήσει, καθώς απευθύνονταν σε μια πολύ περιορισμένη αγορά της Ιταλίας, τα επόμενα 50 χρόνια, η δημοτικότητα του Royal Oak διαρκώς αυξανόταν. Ακόμη και κατά την χρυσή εποχή του quartz, το Royal Oak κυριαρχούσε στον κατάλογο Audemars Piguet, διαθέσιμο με αυτόματο αλλά και quartz μηχανισμό.

 

Το Royal Oak αποκτά νέα εμφάνιση

Οι αισθητικοί κώδικες του πρωτότυπου μοντέλου από το 1972 έχουν διατηρηθεί, με τους νέους αυτόματους χρονογράφους να διατίθενται σε 34, 37, 38 και 41mm και να προσαρμόζονται ελαφρώς ως προς την εργονομία στη σχεδίαση της κάσας και του μπρασελέ. Αν και τα περισσότερα novelites φορούν τον επετειακό ρότορα «50 Years», τα μοντέλα με διάμετρο 37mm έρχονται με το νέο αυτόματο Caliber 5900.

Επετειακός ρότορας “50-YEARS”

Τα αυτόματα μοντέλα και οι αυτόματοι χρονογράφοι στα 37 και 41 mm είναι εξοπλισμένα με τον ειδικό επετειακό ρότορα, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από χρυσό 22Κ, και φέρει το λογότυπο «50-years» και χάραξη με την υπογραφή της Audemars Piguet. Για την περίσταση, ο ρότορας έχει προσαρμοστεί στο χρώμα κάθε κάσας.

Ο Calibre 5900

Η νέος αυτόματος Caliber 5900, κάνει το ντεμπούτο του στη συλλογή διαμέτρου 37 mm, με λειτουργία ώρας, λεπτών και δευτερολέπτων. Είναι πιο λεπτός και τρέχει σε υψηλότερη συχνότητα σε σύγκριση με τον Caliber 3120, τον οποίο αντικαθιστά. Προσφέρει power reserve 60 ώρών.

Περισσότερες πληροφορίες για τα νέα Royal Oak εδώ.

More Stories
Η Σταυρούλα Τσολακίδου ξανά στην κορυφή του κόσμου στο σκάκι