Η αρχιτεκτονική ακτινοβολία του Le Régulateur Louis Erard x atelier oï

Πώς μπορεί κάποιος να υλοποιήσει τον χώρο και τον χρόνο; Και πώς μπορεί κάποιος να υλοποιήσει το σύγχρονο πνεύμα του ρολογιού όταν η “connected” τεχνολογία έχει τελικά αποσύνδεσει την ωρολογοποιία από την πρωταρχική της ανάγκη, να λέει την ώρα;

Η Louis Erard έθεσε αυτό το ερώτημα και κάλεσε το atelier oï να εξετάσει το ζήτημα. Η απάντηση από το σχεδιαστικό στούντιο ήρθε με ένα αυθεντικό νέο καντράν, το τρίτο μέρος μιας σειράς συνεργασιών στην οποία έχουν ήδη προηγηθεί συνεργασίες με τους ανεξάρτητους σχεδιαστές Alain Silberstein και Vianney Halter. Κι έτσι, για άλλη μια φορά, βασισμένο στο εμβληματικό μοντέλο του Maison, το Le Régulateur, η Louis Erard παρουσιάζει το νέο της μοντέλο, με το οποίο φέρνει κοντά στο κοινό παίκτες διεθνούς κύρους στην παραδοσιακή κουλτούρα της ωρολογοποιίας.

Σπάζοντας κάθε εμπόδιο στο σύγχρονο σχεδιασμό των ρολογιών, αυτή η συνεργασία έχει μια ιδιαίτερη σημασία στο χώρο της σύχγρονης ωρολογοποιίας, αφού το atelier oï λειτουργεί στους τομείς της αρχιτεκτονικής και του design.

Ωστόσο, η πρόσκληση από την Louis Erard δεν έγινε τυχαία. Το atelier oï, με έδρα το La Neuveville, μια κοντινή πόλη του Neuchâtel, ήταν πάντα κοντά στη βιομηχανία ωρολογοποιίας από τη δημιουργία του πριν από ακριβώς τριάντα χρόνια και ο κόσμος της ρολογιών έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της εταιρείας. Από την δεκαετία του 1990, υπήρχε πάντα μια θερμή σχέση μεταξύ του atelier oï και της Louis Erard, όπως απεικονίζεται από τον σημερινό διευθυντή της manufacture, τον Manuel Emch, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του με μια πρακτική στο atelier oï και ο οποίος συνεργάζεται με το σχεδιαστικό γραφείο από τότε.

Ο στόχος, για την Louis Erard, είναι για άλλη μια φορά να ξεπεράσει τα εμπόδια και να καταστήσει προσιτό κάτι που συχνά προορίζεται για εξειδικευμένη πελατεία. Με αυτήν την πρόσθετη πρόκληση, να βουτήξεις δηλαδή, χωρίς προστατευτικό δίχτυ, στη σύγχρονη δημιουργία, και με ό, τι συνεπάγεται αυτό: αναφορές και προβληματισμοί, παρεκκλίσεις και προτάσεις. Το atelier oï προχώρησε πάνω σε μια βασική ιδέα: “Ο χρόνος να ακτινοβολεί από το κέντρο προς τα έξω”.

Φροντίζοντας να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το τεχνικό λεξιλόγιο, το τελικό σχέδιο στο καντράν θυμίζει το σχήμα ενός ηλιακού ρολογιού. Το αποτέλεσμα είναι μια επιφάνεια στο καντράν χαραγμένη με ασύμμετρες ακτίνες, το φως της οποίας αποκαλύπτει αντανακλάσεις και έντονες αντιθέσεις – απηχώντας έτσι το πάθος των σχεδιαστών του atelier oï για την ύλη και το παιχνίδι με το φως. Η τέχνη της χαρακτικής εκφράζεται εδώ στην ουσία της: γραμμές, που δημιουργούν ένα χώρο, στον οποίο οι δείκτες έρχονται να προσθέσουν τη διάσταση του χρόνου.

Οι Aurel Aebi, Armand Louis και Patrick Reymond, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές, είναι οι τρεις ιδρυτές του atelier oï.

Ένα μοναδικό κομψοτέχνημα, το Le Régulateur έρχεται για να επιβάλει τον δικό του ρυθμό: οι δείκτες (ώρα, λεπτά, δευτερόλεπτα) γίνονται 3 διαφορετικά κέντρα από τα οποία αναδύονται οι ακτίνες, δημιουργώντας μια οπτική κινητική που ζωντανεύει σε κάθε κίνηση του καρπού. Και με αυτόν τον τρόπο το δισδιάστατο καντράν αντανακλά το βάθος μιας υπέροχης αρχιτεκτονικής ακτινοβολίας. Ένα διαχρονικό έργο τέχνης, το οποίο τίποτα δεν μπορεί να ταράξει την ηρεμία που αναδύει, ούτε καν το λογότυπο της Louis Erard.

Το Le Régulateur Louis Erard x atelier oï είναι περιορισμένο στα 178 κομμάτια και η τιμή του είναι €3.500.

Περισσότερες πληροφορίες για την Louis Erard εδώ. 

Περισσότερες πληροφορίες για το atelier oï εδώ.

More Stories
Η παρουσία της Corum στη Baselworld