Jaeger-LeCoultre: Master Grande Tradition Calibre 948

Το νέο, συλλεκτικό ρολόι του grande maison συνδυάζει την παγκόσμια ώρα με το flying tourbillon και τις υπέροχες διακοσμήσεις του Atelier des Métiers Rares

Όταν η Jaeger-LeCoultre δημιούργησε τον Caliber 948, ήταν η πρώτη φορά που η complication της παγκόσμιας ώρας συνάντησε το flying tourbillon – ένα tourbillon που το grande maison έθεσε σε τροχιά διάρκειας 60 λεπτών στο καντράν, θυμίζοντας πως η ωρολογοποιία κατάγεται απ’ την αστρονομία.

Αυτή τη χρονιά, ο υψηλής τεχνικής μηχανισμός της συνδυάζεται με τις υπέροχες διακοσμήσεις από τα χέρια των τεχνιτών του Atelier des Métiers Rares: έναν χάρτη της Γης όπως φαίνεται από τον Βόρειο Πόλο. Δίνοντας την εντύπωση ότι ίπταται πάνω απ’ το καντράν, αναρτημένος σ’ έναν θολωτό σκελετό που σχηματίζεται από τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου, ο χάρτης αυτός είναι ένα φύλλο λευκού χρυσού, διακοσμημένο σύμφωνα με την τεχνική champlevé: οι τεχνίτες χάραξαν πρώτα τα περιγράμματα των ηπείρων και κατόπιν γέμισαν τις κοίλες περιοχές με στρώσεις σμάλτου – ψήνοντας κάθε φορά το κομμάτι σε υψηλές θερμοκρασίες. Έπειτα, πρόσθεσαν τις λεπτομέρειες με ζωγραφική μινιατούρας. Στη βάση του χάρτη, τοποθέτησαν ένα δίσκο διακοσμημένο με κυματιστό μοτίβο guilloché και φινιρισμένο με ημιδιαφανή λάκα σε έντονο μπλε χρώμα, ο οποίος αναπαριστά τους ωκεανούς. Σ’ ένα στρογγυλό άνοιγμα στον χάρτη, το flying tourbillon μοιάζει σαν μετέωρη σελήνη, που παρασύρει ηπείρους και ωκεανούς στην κυκλική τροχιά της. Το υπέροχο αυτό σύνολο πλαισιώνεται από τρεις δακτυλίους: ο πρώτος φέρει τις ονομασίες των πόλεων που αντιπροσωπεύουν τις χρονικές ζώνες, ο δεύτερος την κλίμακα των 24 ωρών και ο τρίτος τη μινουτιέρα.

Ένα ακόμη στοιχείο που θαυμάζει κανείς σε τούτο το ρολόι είναι πως, παρά την πολυπλοκότητά του, είναι εξαιρετικά ευανάγνωστο και εύχρηστο. Με τη βοήθεια μόνο της κορώνας, ο χρήστης ρυθμίζει την τοπική ώρα και συγχρονίζει όλες τις χρονικές ζώνες του πλανήτη, ενώ ο μηχανισμός συνεχίζει να μετρά τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα με απόλυτη ακρίβεια. Σ’ ένα συλλεκτικό κομμάτι που ισορροπεί με δεξιοτεχνία ανάμεσα στην τέχνη και τη μηχανική, την καινοτομία και την παράδοση.

Διαβάστε περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά για το ρολόι στο Chronos Plus Που κυκλοφορεί.

 

More Stories
To νέο πανίσχυρο Microsoft Surface Laptop Studio