F.P. Journe Chronomètre Optimum

O Γάλλος κατασκευαστής είναι γνωστός για τα πολύπλοκα ρολόγια και μηχανισμούς που κατασκευάζει, διατήρώντας πάντοτε σε υψηλά επίπεδα την αισθητική όλων των μοντέλων. Το πρώτο μέλημά του παραμένει όμως η ακρίβεια στη μέτρηση του χρόνου από τα έργα τέχνης που παρουσιάζει και αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει από τα νέα μοντέλα του οίκου. 

Το F.P. Journe Chronomètre Optimum ανήκει στην οικογένεια ρολογιών Souveraine και διακρίνεται για τη χρήση δύο βαρελιών στο μηχανισμό του, ενώ είναι εξοπλισμένο και με την πατενταρισμένη τεχνολογία remontoire της φίρμας (στην παρούσα υλοποίηση είναι για πρώτη φορά κατασκευασμένο από τιτάνιο). Η τεχνολογία αυτή έχει ως σκοπό της την εξισορρόπηση της δύναμης που ασκείται στο ελατήριο διαφυγής με ένα ακόμα γρανάζι συνδεδεμένο με το κεντρικό ελατήριο. 

Υπάρχουν ειδικές διατάξεις για την όσο γίνεται μεγαλύτερη μείωση της τριβής, ενώ η εταιρεία χρησιμοποιεί εδώ τη λειτουργία dead beat seconds που είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά στο ρολόι Tourbillon Souveraine το 2004. Στο νέο μοντέλο βρίσκεται στο πίσω μέρος του ρολογιού. 

Το F.P. Journe Chronomètre Optimum είναι διαθέσιμο σε δύο διαφορετικές κάσες, η μία έχει διάμετρο 40 mm και η άλλη 42 mm. Το υλικό της κάσας είναι είτε ροζ, είτε λευκός χρυσός, ενώ ο μηχανισμός έχει χειροκίνητο κούρδισμα και power reserve 70 ώρες. 

Το καντράν του κεντρίζει το βλέμμα, καθώς οι ενδείξεις των ωρών και των λεπτών είναι off centered, ενώ υπάρχει ένα υποκαντράν για τη μέτρηση των δευτερολέπτων στο 9. Στο 6 υπάρχει ένας δείκτης για το power reserve. To tourbillon μπορεί να το δει κανείς στο 11, ενώ στο πίσω διαφανές μέρος φαίνονται οι λεπτομέρειες του μηχανισμού, μαζί με το χρονόμετρο. 

More Stories
Δημόσια Μηχανικά Ρολόγια στην Ελλάδα