EXCLUSIVE INTERVIEW: Γνωρίστε τον Philippe Delhotal της Hermès

Sneak Peak της αποκλειστικής του συνέντευξης με το περιοδικό Chronos Plus

Η ειδική έκδοση του Chronos Plus Απριλίου φιλοξενεί τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Hermès Horloger, Philippe Delhotal

 

Μπορεί, εν καιρώ πολέμου, η κουβέντα για όμορφα αντικείμενα να φαίνεται εντελώς άσχετη. Ωστόσο, η ομορφιά είναι μοιραίο να μας ξεπερνά, να ζει μετά από εμάς. Και, μοιραίο είναι, ν’ ακουμπά και τη δική μας ζωή, για να την κάνει πιο γλυκιά. Να ανοίξει έστω, όπως το θέτει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Hermès Horloger, Philippe Delhotal, μικρά «ιντερλούδια» από τη σκληρή πραγματικότητα.

La Montre Hermès atelier de Brügg marqueterie de cuir Brügg: 17 02 2019 Photo: David Marchon

Mε το χέρι στην καρδιά, θα πούμε ότι ανυπομονούμε για το επόμενο τεύχος-έκπληξη του Chronos Plus. Κάθε μέρα που περνάει, η δημιουργία του αποδεικνύεται μια αληθινή απόλαυση για τον νου και τα μάτια. Ανυπομονούμε τόσο, που θέλουμε εδώ να σας δώσουμε ένα «sneak peak». Ένα απόσπασμα από μια απολαυστική συνέντευξη με τον monsieur Delhotal, τον άνθρωπο που, με δυο λόγια, βρίσκεται πίσω από το ξεχωριστό look των ρολογιών Hermès.

Η κουβέντα μας είχε να κάνει με τα υπέροχα διακοσμημένα ρολόγια του οίκου. Δεν παραλείψαμε, λοιπόν, να τον ρωτήσουμε για τα εκκεντρικά μοτίβα που κοσμούν το Slim of Hermes Grrrrr! (μια αρκούδα που μουγκρίζει απειλητικά), το Arceau Awooooo (ένας λύκος που ουρλιάζει στο φεγγάρι) και το Arceau Pocket Aaaaaargh! (ένας ζωηρόχρωμος δεινόσαυρος, που μοιάζει να κοιτά τον θεατή μέσα από την κλειδαρότρυπα). Μοτίβα, που εκπέμπουν ένα είδος παράδοξου χιούμορ.

La Montre Hermès. Les ateliers cuirs, Shooting LMH Arceau Pocket Aaaaargh version rouge Brügg, le 20 01 2020 Photo: David Marchon

«Η Hermès δημιουργεί αντικείμενα», μας είπε. «Αντικείμενα που παίρνουν μορφή από τα χέρια των τεχνιτών, για να γίνουν πιστοί σύντροφοι των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν. Πρακτικά, λειτουργικά και προερχόμενα από ασυμβίβαστη τεχνογνωσία, τα αντικείμενα αυτά εκπέμπουν την ελαφρότητα του απροσδόκητου. Για την Hermès ο χρόνος είναι και αυτός ένα αντικείμενο. Αντί να τον μετρά, να τον προστάζει και να προσπαθεί να τον ελέγξει, ο οίκος τολμά να εξερευνήσει έναν άλλο χρόνο, ο οποίος ξυπνά συναισθήματα, δημιουργεί ιντερλούδια και χώρους για αυθορμητισμό και ψυχαγωγία. Από αυτό τον χρόνο αναδύονται τα ρολόγια μας, απαλλαγμένα από τη συμβατικότητα. Είναι ηθικοί αυτουργοί της απόλαυσης, που αμβλύνουν τον ξέφρενο ρυθμό της καθημερινής μας ύπαρξης. Ο χρόνος Hermès έχει αίσθηση του χιούμορ, η οποία αντανακλάται στις διακοσμητικές τέχνες του. Μετά την άγρια αρκούδα του Slim of Hermes Grrrrr! και τον λύκο που ουρλιάζει στο φεγγαρόφωτο του Arceau Awooooo, το Arceau Pocket Aaaaaargh! ήρθε να προστεθεί στο βιβλίο της ζούγκλας που φαντάστηκε η Αγγλίδα καλλιτέχνιδα Alice Shirley. Υπάρχει μια ασυνήθιστη πλευρά σ’ αυτά τα ρολόγια, και αυτό περιμένει ο κόσμος από εμάς. Ως ένα βαθμό μάς αρέσει να κάνουμε το αντίθετο από εκείνο που κάνουν οι υπόλοιποι. Ωστόσο, πρέπει να βρεις τον σωστό τρόπο να το κάνεις, να εκπλήξεις τον κόσμο αλλά να το κάνεις με καλό γούστο και κομψότητα. Εδώ αποφασίσαμε να συνδυάσουμε έναν συγκεκριμένο χιουμοριστικό τόνο με μια παραδοσιακή τέχνη, για να δημιουργήσουμε ένα ρολόι που ξεφεύγει από τις συμβάσεις».

Την πλήρη συνέντευξη του Philippe Delhotal, με ζουμερές λεπτομέρειες για τα ατελιέ διακόσμησης του οίκου Hermès, τις διάφορες τεχνικές και τους ίδιους τους τεχνίτες που δίνουν ζωή σε αριστουργηματικές μινιατούρες για τον καρπό και την τσέπη θα διαβάσετε στην έντυπη εκδοχή του Chronos Plus που κυκλοφορεί τον Απρίλιο.

Hermes GVA cadran Geneve, 25 04 2018 Photo © David Marchon

Περισσότερες πληροφορίες για τη μάρκα εδώ.

More Stories
Νέα μέλη στην επιτροπή GPHG