Ενα χρόνος για τη σφραγίδα “Made in Germany”

Τα πρώτα της γενέθλια γιορτάζει η πιστοποίηση “Made in Germany”, και ο κανονισμός της Glashütte που ορίζει την πολύτιμη γερμανική σφραγίδα ωρολογοποιίας

Η γερμανική πόλη Glashütte είναι παγκοσμίως γνωστή ανάμεσα στους λάτρεις της ωρολογοποιίας, και ακόμη περισσότερο από τον Φεβρουάριο του 2022, όπου τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός της Glashütte. Πρόκειται για την αυστηρότερη προστασία ονομασίας προέλευσης των τεχνικών προϊόντων στη Γερμανία, η οποία εγγυάται στους καταναλωτές την καλύτερη ποιότητα.

Στα πρώτα του γενέθλια, οι φελλοί σκάνε στην πόλη που βρίσκεται ανάμεσα στις πλαγιές των γερμανικών βουνών και υπάρχει καλός λόγος να γιορτάζουν: Στις 22 Φεβρουαρίου 2022, ο κανονισμός Glashütte τέθηκε σε ισχύ λίγο μετά την ψήφισή του από το Bundesrat, την βουλή του γερμανικού κράτους. Τα ρολόγια της Glashütte, τα οποία εκτιμώνται από τους ειδικούς ισάξια με εκείνα των μεγάλων ελβετικών εμπορικών σημάτων, απολαμβάνουν έκτοτε παρόμοια προστασία βάσει του νόμου. Ωστόσο, εκεί που το “Swiss Made” ισχύει για όλη την Ελβετία, το “Glashütte” περιορίζεται σε μια πολύ μικρή γεωγραφική περιοχή με την ιδιαίτερη παράδοση και δεξιοτεχνία , και επομένως είναι ακόμη πιο εστιασμένο και αυστηρότερο. Ο κανονισμός Glashütte είναι μόλις η δεύτερη φορά που χορηγείται ειδικό καθεστώς για ένα τεχνικό προϊόν στη Γερμανία με τη μορφή ονομασίας προέλευσης, μετά τον κανονισμό Solingen για τα μαχαιροπίρουνά του το 1938.

Το «Lex Glashütte» έχει διεθνή σημασία, επηρεάζοντας εξίσου τη νομική πολιτική, την οικονομική πολιτική και την περιφερειακή διαρθρωτική πολιτική. Ο δήμαρχος Sven Gleißberg δήλωσε: «Αυτός ο κανονισμός παρέχει σε όλους μας μια σημαντική βάση για τη συνεχή θετική ανάπτυξη της βιομηχανίας ρολογιών, προστατεύοντας τις θέσεις εργασίας στην πόλη». Και ο Uwe Ahrendt, Διευθύνων Σύμβουλος της NOMOS Glashütte, προσθέτει: «Ο κανονισμός Glashütte είναι απόλυτα σύμφωνος με την ιστορία της Glashütte: Προστατεύει ό,τι οραματιζόταν και επιτεύχθηκε εδώ για την τέχνη της χρονομέτρησης για περισσότερα από 175 χρόνια, υποδηλώνοντας μια καλύτερη νομική βάση για όλους τους τοπικούς κατασκευαστές.» Πάνω από όλα, ωστόσο, είναι οι πελάτες σε όλο τον κόσμο που έχουν επωφεληθεί από αυτή τη νομική προστασία: Τα ρολόγια που φέρουν την επιγραφή «Glashütte» είναι επίσης εγγυημένα ότι θα κατασκευαστούν εδώ με την ιδιαίτερη δεξιοτεχνία των κατοίκων της πόλης. Μια υπόσχεση ποιότητας, «καθώς όποιος χρησιμοποιεί αυτό το όνομα πρέπει να τηρεί αυστηρά τις διατάξεις του κανονισμού», είπε ο Ahrendt.

More Stories
Μια μουσική συλλογή για τη Μύκονο