H ουράνια μουσική του Les Cabinotiers Astronomical Striking Grand Complication της Vacheron Constantin

Δεκαεννέα complications ενσωματωμένες σ’ έναν μηχανισμό ultra thin, ο οποίος εξοπλίζει ένα επικό ρολόι δύο όψεων, στο οποίο το minute repeater συναντά το διηνεκές ημερολόγιο και τις αστρονομικές ενδείξεις.

Δεκαεννέα complications ενσωματωμένες σ’ έναν μηχανισμό ultra thin, ο οποίος εξοπλίζει ένα επικό ρολόι δύο όψεων, στο οποίο το minute repeater συναντά το διηνεκές ημερολόγιο και τις αστρονομικές ενδείξεις.

Η νέα grande complication των εργαστηρίων Cabinotiers είναι μοναδικό κομμάτι και αποτελεί συνέχεια της σειράς «La Musique du Temps» (η μουσική του χρόνου), που περιλαμβάνει μοναδικά ρολόγια με ηχητικές λειτουργίες, αναπόσπαστο κομμάτι της κληρονομιάς της manufacture από το 1806, οπότε ο Jacques Barthélemi Vacheron καταχώρησε στα μητρώα της ένα χρυσό ρολόι τσέπης με λειτουργία sonnerie.

Ο νέος, κουρδιστός στο χέρι Caliber 1731 M820 που εξοπλίζει τη δημιουργία αυτή είναι βασισμένος στον περίφημο Caliber 1731, έναν από τους λεπτότερους μηχανισμούς minute repeater, με εντυπωσιακό power reserve 60 ωρών και εκπληκτική ποιότητα ήχου χάρη στον εντελώς αθόρυβο flying strike governor (τον περιστρεφόμενο δίσκο που ελέγχει την ταχύτητα των κρούσεων του ηχητικού μηχανισμού). Όλα λοιπόν αρχίζουν από το minute repeater, γύρω από το οποίο έχουν δομηθεί οι λοιπές complications οι οποίες, με τη σειρά τους, αποτίνουν φόρο τιμής στους αδυσώπητους νόμους της Φύσης.

Ας τις πάρουμε με τη σειρά, αρχίζοντας από την όψη του καντράν και το διηνεκές ημερολόγιο: η ημερομηνία διαβάζεται με τη βοήθεια οφιοειδούς δείκτη σε υποκαντράν στο 3. Οι ενδείξεις της ημέρας, του μήνα και του δίσεκτου έτους έχουν τοποθετηθεί σε διακριτικά παράθυρα ανάμεσα στο 12 και το 2. Στο 9 βρίσκεται η ένδειξη των φάσεων και της ηλικίας της σελήνης. Στο 6 διαβάζει κανείς τις ώρες ανατολής και δύσης του ηλίου, που έχουν τοποθετηθεί εκατέρωθεν της γραμμικής ένδειξης της διάρκειας ημέρας/νύχτας. Στο 4, τέλος, ένα άνοιγμα αποκαλύπτει τον δίσκο που φέρει τα σύμβολα του ζωδιακού κύκλου, πλάι στις ενδείξεις για τις εποχές, τις ισημερίες και τα ηλιοστάσια.

Vacheron Constantin Les Cabinotiers Astronomical striking grand complication – Ode to Music

Βεβαίως, δεν λείπει η complication της εξίσωσης του χρόνου (equation of time), που αντιπαραβάλλει την αστική με την πραγματική (ηλιακή ώρα) -οι οποίες παρουσιάζουν απόκλιση από -16 ως +14 λεπτά και συμπίπτουν μόλις τέσσερις φορές τον χρόνου- με τη βοήθεια κεντρικού λεπτοδείκτη διακοσμημένου με το σύμβολο του ήλιου. Η οπίσθια όψη του ρολογιού, τώρα, είναι αφιερωμένη στην αστρική ώρα. Αυτό που βλέπουμε είναι ένα γράφημα του νυχτερινού ουρανού, το οποίο συντίθεται από δύο επάλληλους δίσκους από κρύσταλλο ζαφειριού.

Ο κάτω δίσκος φέρει την κλίμακα της αστρικής ώρας και τα σημεία του ορίζοντα και εκτελεί μία περιστροφή ανά 23 ώρες, 56 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα (όσο δηλ. διαρκεί μία αστρική ημέρα). Στον ίδιο δίσκο, μια έκκεντρη έλλειψη σε μπλε χρώμα είναι ο διαφανής δείκτης των αστερισμών που είναι τοποθετημένοι στον σταθερό άνω δίσκο, σε μια σύνθεση που παρουσιάζει τον ουράνιο θόλο σε κίνηση, όπως φαίνεται από ένα δεδομένο σημείο στη Γη. Στον άνω δίσκο έχουν τοποθετηθεί επίσης μια λευκή έλλειψη, που αντιπροσωπεύει τον ουράνιο ισημερινό και μια κόκκινη έλλειψη που αντιπροσωπεύει την εκλειπτική. Το όλον περιβάλλεται από ένα δακτύλιο σε έντονο μπλε, που φέρει την κλίμακα των μηνών, τους οποίους ο χρήστης διαβάζει με τη βοήθεια του κίτρινου τριγώνου. Επιστρέφοντας στον μουσικό χαρακτήρα του ρολογιού, σημειώνουμε ότι συνοδεύεται από το μοναδικό του αποτύπωμα ήχου, το οποίο έχει ηχογραφηθεί και πιστοποιηθεί από τα θρυλικά Abbey Road Studios.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μηχανισμός: Caliber 1731 M820. Πιστοποίηση: Σφραγίδα της Γενεύης. Κούρδισμα: χειροκίνητο. Εξαρτήματα: 600. Συχνότητα: 21.600 ταλαντώσεις/ώρα. Λίθοι: 36. Power reserve: 60 ώρες. Πάχος: 7,84mm. Λειτουργίες: ώρα, λεπτά, minute repeater, διηνεκές ημερολόγιο (ημέρα, ημερομηνία, μήνας, δίσεκτο έτος), running equation of time, φάσεις και ηλικία της σελήνης, ενδείξεις ημέρας/νύχτας, ανατολής/δύσης του ηλίου, διάρκειας ημέρας/νύχτας, ένδειξη εποχών, ισημεριών, ηλιοστασίων και ζωδίων, αστρική ώρα και λεπτά, διαφανές γράφημα του ουρανού στο Βόρειο Ημισφαίριο με ενδείξεις του Γαλαξία, της εκλειπτικής και του ουράνιου ισημερινού. Κάσα: ροζ χρυσός 18Κ. Διάμετρος: 45mm. Πάχος: 12,54mm. Κρύσταλλο: ζαφειριού, μπροστά και πίσω. Καντράν: μπλε οπαλίνα με δείκτες και ενδείξεις από ροζ χρυσό 18Κ. Λουράκι: δέρμα αλιγάτορα. Μοναδικό κομμάτι.

Περισσότερες πληροφορίες για την Vacheron Constantin εδώ.

Αντιπρόσωπος: S. Paladjian & Co.

More Stories
IWC Spitfire Chronograph