Από το concept στην παραγωγή του Altiplano Ultimate Concept της Piaget

Το 2018, οπότε έκανε το ντεμπούτο του στο Σαλόνι της Γενεύης, ήταν μια εξεζητημένη άσκηση στο ζήτημα της λεπτότητας. Ένα φιλόδοξο πείραμα σε μετρημένα πρωτότυπα, τα οποία σχεδόν απαγορευόταν ν’ αγγίξεις.

Η είδηση, λοιπόν, είναι ότι το λεπτότατο Altiplano Ultimate Concept τέθηκε σε παραγωγή. Οι αριθμοί (και τα μεγέθη) είναι κρίσιμης σημασίας: η ομάδα Έρευνας και Καινοτομίας της Piaget χρειάστηκε τέσσερα ολόκληρα χρόνια προκειμένου να κάνει το άλμα από το Altiplano 900P, πάχους 3,65mm, στο Altiplano Ultimate Concept, που είναι λεπτότερο κατά 0,35mm από το νόμισμα του 1 ευρώ. Το πρώτο κατέρριψε (το 2014) το ρεκόρ του λεπτότερου μηχανικού ρολογιού με χειροκίνητο κούρδισμα. Το δεύτερο καταρρίπτει το ίδιο ρεκόρ σήμερα, ύστερα από δύο επιπλέον χρόνια τελειοποίησης των πρωτοτύπων.

Φυσικά, η ομάδα της Piaget έπρεπε να σκεφτεί έξω από το κουτί. Τυπικά, ένα ρολόι είναι δομημένο σε τέσσερα επίπεδα: στεφάνη και κρύσταλλο, καντράν και δείκτες, μηχανισμός, κάσα και καπάκι. Στο Ultimate Concept (όπως και στο 900P) τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά: μηχανισμός και κάσα γίνονται ένα, με το καπάκι της τελευταίας να παίζει και τον ρόλο της πλατίνας, στην οποία έχουν συναρμολογηθεί τα ανασχεδιασμένα, εξαιρετικής λεπτότητας εξαρτήματα (αρκεί να αναφέρουμε ότι το πάχος των τροχών έχει ελαττωθεί από τα συμβατικά 0,20mm στα μόλις 0,12mm).

Λεπτότατο είναι και το -ευθυγραμμισμένο με τη στεφάνη- κρύσταλλο ζαφειριού, με το πάχος του μειωμένο από το σύνηθες 1mm στα εξωπραγματικά 0,2mm. Κάτω από αυτό διακρίνουμε, στο 9, το τύμπανο του μηχανισμού, που είναι αναρτημένο σε ρουλεμάν. Η γέφυρα και το σύστημα απορρόφησης κραδασμών απουσιάζουν, ενώ ο τροχός του τυμπάνου είναι κατά εντελώς ανορθόδοξο τρόπο τοποθετημένος πάνω από το ελατήριο. Στο 6 βρίσκεται το βαρέλι, αναρτημένο και αυτό σε ρουλεμάν, από το οποίο έχει αφαιρεθεί το καπάκι. Στο 3 παρατηρούμε το ανασχεδιασμένο σύστημα κουρδίσματος και ρύθμισης της ώρας, το οποίο περιλαμβάνει μια χωνευτή, επίπεδη «τηλεσκοπική» κορώνα, τέλεια ενσωματωμένη στην κάσα, έτσι ώστε τόσο αυτή όσο και ο μηχανισμός να προστατεύονται από τα χτυπήματα.

Κρίσιμης σημασίας είναι και το υλικό κατασκευής της κάσας που, με στόχο την εξαιρετική λεπτότητα, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να είναι ο (σχετικά εύκαμπτος) χρυσός. Στη θέση του, η Piaget χρησιμοποίησε ένα νέο, υψηλής τεχνολογίας κράμα με βάση το κοβάλτιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και 2,3 φορές δυνατότερο από τον χρυσό – άρα εξαιρετικά δύσκολο στην κατεργασία, αλλά και ασφαλές απέναντι στον κίνδυνο παραμόρφωσης (σκεφτείτε μόνο ότι μόλις 0,12mm μετάλλου χωρίζουν τον μηχανισμό από το δέρμα του καρπού σας).

Υπογραμμίζοντας τη σπανιότητα ενός τόσο τεχνικού ρολογιού, η Piaget προτείνει το customization, προσφέροντας στους μελλοντικούς χρήστες του τη δυνατότητα να επιλέξουν το χρώμα του καντράν και της γέφυρας, το φινίρισμα των δεικτών και της πλατίνας, το λουράκι φυσικά, κ.λπ., μέσα από μια γκάμα επιλογών που επιτρέπουν περισσότερες από 10.000 παραλλαγές.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μηχανισμός: Caliber 900P-UC. Κούρδισμα: χειροκίνητο. Συχνότητα: 28.800 ταλαντώσεις/ώρα. Εξαρτήματα: 167. Λίθοι: 13. Power reserve: 40 ώρες. Ενδείξεις: off-centered ώρα και λεπτά. Κάσα: κράμα κοβαλτίου υψηλής τεχνολογίας. Διάμετρος: 41mm. Πάχος: 2mm. Κρύσταλλο: ζαφειριού, πάχους 0,2mm. Λουράκι: δέρμα αλιγάτορα ή ύφασμα Baltimora πάχους: 1,5mm.

Ενδεικτική τιμή: €410.000

Περισσότερες πληροφορίες για την Piaget εδώ.

Αντιπρόσωπος: Richemont Hellas

More Stories
H Omega παρουσιάζει τον πρώτο αντι-μαγνητικό μηχανισμό