H Jaeger-LeCoultre κόβει την ανάσα με τον νέο Hybris Mechanica

Το grande maison του Le Sentier εξαργυρώνει την τεχνογνωσία του σ’ ένα ρολόι με τέσσερα πρόσωπα και 11 complications

 

Ρολόγια σαν το Quadriptyque μάς συστήνονται συνήθως με εντυπωσιακούς αριθμούς: 4 πρόσωπα, 11 complications, 12 ευρεσιτεχνίες και… 1,3 εκατομμύρια ευρώ. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, η αληθινή μαγεία των αριθμών έγκειται στις διαστάσεις του ρολογιού: 51x31x15,5mm. Με άλλα λόγια, ό,τι πιο συμπαγές (άρα και φορέσιμο) έχει να επιδείξει η πολύπλοκη τέχνη της μικρομηχανικής.

Η δύναμη της μελωδίας

Το νέο Hybris Mechanica Calibre 185 είναι το πιο πολύπλοκο ρολόι της συλλογής Reverso και το πρώτο ρολόι στον κόσμο με τέσσερα «πρόσωπα», το οποίο συνδυάζει το διηνεκές ημερολόγιο με το minute repeater, ενώ μπορεί να προβλέψει αστρονομικά συμβάντα όπως οι εκλείψεις και τα υπερφεγγάρια. Αναγκαστικά, θα δούμε τα πράγματα με τη σειρά. Στην μπροστινή όψη της στρεπτής κάσας, διακοσμημένης όπως πάντα με Art Deco ραβδώσεις, πρωταγωνιστής είναι το flying tourbillon, τοποθετημένο στο 7. Η επιφάνεια που απομένει, φινιρισμένη με παραδοσιακά Clous de Paris, είναι αφιερωμένη στις ενδείξεις του διηνεκούς ημερολογίου, με την oversized ένδειξη της ημερομηνίας να ξεχωρίζει, χάριν αναγνωσιμότητας, στο 5. Στο πρόσωπο του ρολογιού που βρίσκεται στην οπίσθια όψη της κάσας, ο χρήστης διαβάζει την ίδια ώρα, αλλά με διαφορετικό τρόπο: jumping hour και περιφερειακά λεπτά. Με την πίεση του μπουτόν που βρίσκεται πάνω απ’ την κορώνα, το Quadriptyque απελευθερώνει τη μελωδία του, σημαίνοντας τις ώρες, τα τέταρτα και τα λεπτά. Ορατή σε αυτό το πρόσωπο είναι η πλατίνα του Caliber 185, επίσης διακοσμημένη με Clous de Paris, η οποία φέρει ανοίγματα που φιλοξενούν μέρη του ηχητικού μηχανισμού – όπως ο πατενταρισμένος το 1895 «silent chime governor», ένα εντελώς αθόρυβο όργανο που ελέγχει τον ρυθμό της ηχητικής ακολουθίας. Άξια προσοχής είναι επίσης τα αρθρωτά σφυράκια trebuchet (τα οποία ανέπτυξε η Jaeger-LeCoultre για το Hybris Mechanica Duomètre à Grande Sonnerie του 2019) και τα κρυστάλλινα γκονγκ, αναρτημένα απευθείας στο κρύσταλλο ζαφειριού της κάσας, ώστε να εκμεταλλεύονται τις άριστες ακουστικές ιδιότητές του. Σημαντικό ρόλο στην παραγωγή καθαρού και δυνατού ήχου παίζει και η τετράγωνη διατομή των γκονγκ, που μεγιστοποιεί την επιφάνεια επαφής με τα σφυράκια. Σημειώστε ότι τα συστήματα του ηχητικού μηχανισμού έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα μ’ ένα νέο είδος μηχανικής, με σκοπό την παραγωγή μιας ακολουθίας χωρίς τις συνηθισμένες παύσεις ανάμεσα στις ώρες, τα τέταρτα και τα λεπτά.

Αστρονομικά φαινόμενα

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα στην εσωτερική όψη της βάσης στην οποία είναι αναρτημένη η περιστρεφόμενη κάσα του Reverso. Εδώ, για πρώτη φορά στην ιστορία της μηχανικής ωρολογοποιίας, η Jaeger-LeCoultre φέρνει κοντά τρεις σεληνιακές ενδείξεις: τον συνοδικό, τον δρακωνικό και τον ανωμαλιστικό κύκλο. Το άνω μισό του τρίτου προσώπου καταλαμβάνει η υπερμεγέθης ένδειξη των φάσεων της σελήνης στο Βόρειο Ημισφαίριο. Η επιφάνεια του φεγγαριού είναι χαραγμένη με λέιζερ, ενώ από πάνω του κινείται ένας δίσκος φινιρισμένος με μπλε λάκα και χρυσό γκλίτερ, ο οποίος καλύπτει και αποκαλύπτει προοδευτικά το ουράνιο σώμα, αναπαριστώντας τον συνοδικό κύκλο (29,53 ημέρες). Κάτω από την ένδειξη των φάσεων της σελήνης, στ’ αριστερά, βρίσκεται η ένδειξη του δρακωνικού κύκλου (27,21 ημέρες): ένα μικροσκοπικό φεγγάρι περιστρέφεται γύρω από τη σκαλιστή απλίκα ενός ήλιου από ροζ χρυσό, δείχνοντας τη χρονική στιγμή κατά την οποία η πορεία της σελήνης τέμνει την τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο – και «προβλέποντας» τις εκλείψεις του ήλιου και της σελήνης. Στα δεξιά έχει τοποθετηθεί η ένδειξη του ανωμαλιστικού κύκλου (27,55 ημέρες), που περιλαμβάνει μια θολωτή Γη (ζωγραφισμένη με σμάλτο) και ένα φεγγάρι σε έκκεντρη τροχιά γύρω από αυτήν. Τούτη η αναπαράσταση δείχνει τη μεταβαλλόμενη απόσταση της σελήνης από τη Γη και μπορεί να προβλέψει το φαινόμενο των υπερφεγγαριών, που συμβαίνει όταν η πανσέληνος βρίσκεται κοντά (ή ακριβώς) στο σημείο του περίγειου. Το τέταρτο πρόσωπο του μηχανικού αυτού τετραπτύχου βρίσκεται στην εξωτερική όψη της βάσης, όπου αναπαρίστανται οι φάσεις της σελήνης στο Νότιο Ημισφαίριο, σ’ έναν λακαρισμένο, εγχάρακτο χάρτη του νυχτερινού ουρανού, διάσπαρτο με αστέρια, στον οποίο δεσπόζει μια σελήνη από ροζ χρυσό.

Αόρατο μυστικό

Το μυστικό πίσω από τις τέσσερις λειτουργικές όψεις του Reverso Hybris Mechanica Quadriptyque βρίσκεται σ’ έναν μικροσκοπικό πίρο που, κάθε νύχτα, τα μεσάνυχτα ακριβώς, εκτείνεται από τον εφαρμοσμένο στην κάσα μηχανισμό για να ενεργοποιήσει ένα μηχανικό σύστημα που είναι εφαρμοσμένο στη βάση και προωθεί τις ενδείξεις που αυτή φιλοξενεί.

Σημειώστε ότι το ρολόι συνοδεύεται από κουτί με ενσωματωμένο μηχανισμό ο οποίος, στην περίπτωση που αυτό σταματήσει, ρυθμίζει όλες τις ημερολογιακές και αστρονομικές ενδείξεις και, φυσικά, το κουρδίζει, παρακάμπτοντας τον κίνδυνο του υπερβολικού κουρδίσματος από τον χρήστη. Ως σπάνιο αριστούργημα της τέχνης της ωρολογοποιίας το Quadriptyque διατίθεται σε περιορισμένη έκδοση 10 κομματιών, έναντι €1.350.000 έκαστο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μηχανισμός: Caliber 185. Κούρδισμα: χειροκίνητο. Συχνότητα: 28.800 ταλαντώσεις/ώρα. Power reserve: 50 ώρες. Κάσα: λευκός χρυσός 18Κ. Διαστάσεις: 51,2x31mm. Πάχος: 15,15mm. Στεγανότητα: ως τα 30μ. Λουράκι: δέρμα αλιγάτορα σε μπλε χρώμα. Limited edition 10 κομματιών.

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

The premium watch magazine

More Stories
Μεταφέρετε τα ρολόγια σας με ασφάλεια και στυλ