Το Tradition Tourbillon Fusée 7047 από την Breguet

Γνωρίστε την τέταρτη εκδοχή ενός ρολογιού το οποίο έκανε το ντεμπούτο του το 2010, απορρέοντας από την παράδοση του οίκου Breguet και την ωρολογοποιία των αρχών του 19ου αιώνα.

Όσα έχει να «πει», τα λέει στο καντράν, όπου το tourbillon σμίγει με το σύστημα σταθερής μετάδοσης της ενέργειας chaÎne-fusée. Στο 3 βρίσκεται ο κυλινδρικός περιέκτης του διπλού βαρελιού. Στο καπάκι του υπάρχει ένας δείκτης, ο οποίος -χάρη σ’ ένα αποκλειστικό σύστημα διαφορικών- ενημερώνει τον χρήστη για τη στάθμη του power reserve, με τη βοήθεια εξωτερικής κλίμακας. Γύρω από το βαρέλι τυλίγεται μια κυανωμένη αλυσίδα που το συνδέει με μια κωνική τροχαλία, τοποθετημένη στο 5 και εφοδιασμένη με διαφορικό, που επιτρέπει τη σταθερή ροή ενέργειας στον μηχανισμό.

Όταν το βαρέλι είναι πλήρως κουρδισμένο, η αλυσίδα τυλίγεται γύρω από τη μικρότερη περιφέρεια της τροχαλίας, ενώ όταν το βαρέλι είναι μερικώς κουρδισμένο, όταν δηλαδή δεν μπορεί να αναπτύξει την πλήρη ροπή του, η αλυσίδα τυλίγεται γύρω από την ευρύτερη περιφέρεια της τροχαλίας, αντισταθμίζοντας έτσι την απώλεια ισχύος από την πηγή ενέργειας του ρολογιού. Έτσι εξασφαλίζεται η σταθερή ακρίβεια των ενδείξεων (που δεν είναι παρά η ώρα και τα λεπτά), ζητούμενο στο οποίο συμβάλλει, φυσικά, και το tourbillon, τοποθετημένο στο 1. Ο oversized κλωβός του περικλείει το κατασκευασμένο από τιτάνιο τύμπανο Breguet (πατενταρισμένο το 2004) με άνω γέφυρα επίσης από τιτάνιο και χαρακτηριστική barrette από αντιμαγνητικό ατσάλι. Στο γνώριμο στυλ της σειράς Tradition, το ρολόι φέρνει στο παρόν όχι μόνο την τεχνική αλλά και την αισθητική της κλασικής ωρολογοποιίας: τοποθετημένο στο 7, το καντράν για την ώρα και τα λεπτά έρχεται σε αριστοκρατικό μπλε, με φινίρισμα Clous de Paris, ρωμαϊκούς αριθμούς και δείκτες Breguet.

Η κάσα είναι κατασκευασμένη από το ευγενέστερο των μετάλλων, την πλατίνα, και έχει πτυχωτό προφίλ, δανεισμένο από τα παλιά ρολόγια τσέπης, που όφειλαν να προσφέρουν στους χρήστες σταθερό κράτημα. Η λεπτή στεφάνη και το θολωτό κρύσταλλο ζαφειριού προσφέρουν πανοραμική θέα και αναδεικνύουν την τρισδιάστατη δομή του καντράν, τα στοιχεία του οποίου έχουν τοποθετηθεί σε πλατίνα με φινίρισμα shot-blasting. Λεπτομέρεια που αξίζει να προσέξει κανείς είναι η επιγραφή Brevet du 7 Mesidor de l’An 9: είναι αναφορά στην ημερομηνία της 26ης Ιουνίου 1801 (σύμφωνα με το Γαλλικό Επαναστατικό Ημερολόγιο που θεσπίστηκε από τη Γαλλική Επανάσταση), οπότε η αρμόδια διοίκηση απένειμε στον Abraham-Louis Breguet το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το tourbillon του.

More Stories
Ένα ρολόι που υμνεί τη ροκ