Το εκφραστικό πρόσωπο της Rolex

Κατασκευασμένα in-house, τα καντράν της manufacture είναι τέλεια δείγματα τεχνικής και καλαισθησίας

Ως «πρόσωπο» του ρολογιού, το καντράν είναι, από την άποψη της αισθητικής, το πιο σημαντικό στοιχείο του. Είναι ένας διαμεσολαβητής ανάμεσα στον μηχανισμό και τον χρήστη, που οφείλει να μεταδίδει ανάμεσά τους μια σειρά πληροφοριών, χωρίς εκπτώσεις στην καλαισθησία και την αναγνωσιμότητα. Κατανοεί, λοιπόν, κανείς, ότι η δημιουργία ενός καντράν δεν είναι απλή υπόθεση. Απεναντίας, είναι μια τέχνη που απαιτεί επινοητικότητα, σχεδιασμό με έμφαση στη συμμετρία, γνώσεις φυσικής και χημείας και, καμιά φορά, λίγη τρέλα.

Ως καθαρόαιμη manufacture, ο Rolex κατασκευάζει όλα τα καντράν της in-house, σε μια απίστευτη ποικιλία παραλλαγών, που προκύπτουν όχι μόνο από τις επιθυμίες του πιστού κοινού της, αλλά και από τη διάθεσή της να μας εκπλήσσει συνεχώς, χωρίς ποτέ να προδίδει την ταυτότητά της. Σπεσιαλιτέ της είναι, φυσικά, το χρώμα, κυρίως στην άκρως ελκυστική γκάμα των γυναικείων σειρών Oyster Perpetual, Datejust και Day-Date, για τις οποίες έχει δημιουργήσει κατά καιρούς παλέτες που εκτείνονται από τα κουφετί ροζ μέχρι τα έντονα κίτρινα, τα βαθυκόκκινα και τα φλογερά πορτοκαλί. Χωρίς να ξεχνάμε το signature πράσινο (σε ποικιλία αποχρώσεων), το κλασικό σαμπανί της και το μπλε του πάγου με το οποίο αναδεικνύει τα μοντέλα της από πλατίνα. Στα εργαστήριά της στην Ελβετία, η αλχημεία των χρωμάτων βασίζεται σε παραδοσιακές τεχνικές με πρώτες ύλες το σμάλτο και τη λάκα, αλλά και στη σύγχρονη επιστήμη, που θέτει στη διάθεσή της μεθόδους όπως ο γαλβανισμός (ενίοτε με περισσότερα από 5 είδη μετάλλου) και η φυσική εναπόθεση ατμών (PVD).

Ένα άλλο, μεγάλο κεφάλαιο είναι τα καντράν από mother of pearl. H Rolex επιλέγει πάντα την κορυφαία ποιότητα αυτού του φυσικού υλικού, που χαρίζει εντυπωσιακούς ιριδισμούς και, ανάλογα με την προέλευσή του, μπορεί να είναι λευκό, ροζ, μαύρο ή κίτρινο. Η manufacture έχει ως κανόνα να μην προσθέτει ποτέ τεχνητό χρώμα στο mother of pearl. Απεναντίας, βάζει τα δυνατά της για να αναδείξει και να διατηρήσει τη φυσική ομορφιά του. Φυσικά, κάθε καντράν από mother of pearl είναι μοναδικό κομμάτι.

Εξίσου εντυπωσιακά, αν και πιο σπάνια, είναι τα καντράν της Rolex από μεταλλικό μετεωρίτη. Θραύσματα για την ακρίβεια ενός κυριολεκτικά εξωγήινου υλικού, που υποβάλλεται σε χημική επεξεργασία προκειμένου να έρθουν στο φως τα ανεπανάληπτα μοτίβα Windmanstätten, σε ποικίλους συναρπαστικούς σχηματισμούς. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν τα τρία περυσινά Cosmograph Daytona, τα οποία έγιναν αμέσως περιζήτητα από τους συλλέκτες.

Τι άλλο διακρίνει ένα καντράν το οποίο φέρει το στέμμα της βασίλισσας; Πρώτα απ’ όλα το χειροποίητο φινίρισμα με μοτίβα guilloche, το οποίο γίνεται με τη χρήση παραδοσιακών τόρνων. Οι επίσης χειροποίητες απλίκες (αραβικοί ή ρωμαϊκοί αριθμοί, ενδείξεις σε γεωμετρικά σχήματα και, φυσικά, το ίδιο το στέμμα), κατασκευασμένες από χρυσό ώστε να μην ξεθωριάζουν με τον χρόνο και φινιρισμένες με προσοχή παρά το μικροσκοπικό τους μέγεθος.

Και, τέλος, το αποκλειστικό στη Rolex φωσφορίζον υλικό Chromalight, που γεμίζει δείκτες και ενδείξεις, εκπέμποντας ένα χαρακτηριστικό μπλε φως, το οποίο είναι ιδιαίτερα λαμπερό και με μεγαλύτερη διάρκεια, επιτρέποντας το διάβασμα της ώρας σε όλες τις συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Περισσότερα εδώ.

More Stories
Νέα boutique στο Ντουμπάι για την Α.Lange & Sohne